Test BMW M850i 2019: Je prostě skvělé! (+VIDEO)

Někdy máte po prvním usednutí do auta pocit, že ho vytvořili přesně pro vás. A tak jsem se cítil v BMW M850i. Je to moderní, pohodlné a krásné auto s plnotučným motorem.

S řadami je to u BMW teď trošku komplikovanější, tak jen jednoduše – současná řada 8 je vlastně předchozí řada 6. Nemá už sice tak „badass“ vzhled, ale výraznou osobnost má stále. Výraznou a krásnou! Už podle čísla řady se dá pochopit, že toto auto bude hodně blízko řadě 7. Vlastně i nad ní. No jak se to vezme – řada sedm je luxusní limuzína, řada osm charismatické kupé. 

Já osobně jsem ze vzhledu nadšený. Jak jsem již psal, oproti předchozí řadě 6 nevypadá tak zle a naštvaně. Spíše prostě moderně, nadčasově a elegantně. To je podle mě lepší směr. Přední část je pro BMW typická, tak ta zadní je trochu proti zvyklostem. Široká světla, ostré hrany… celkově je osmička taková hezky široká a nízká. Což je super pro vzhled, pro posezení na zadních sedačkách už to tak dobré není. 

Ačkoli se jedná o čtyřmístné auto, zadní sedačky jsou nouzové. Jak se říká – je dobré je mít a nevyužít, než je potřebovat a nemít. S tím naprosto souhlasím, pokud se cestující na předních sedačkách uskromní, tak se dozadu na kratší vzdálenost člověk vejde. 

To na předních sedačkách je to něco jiného. Něco jiného a skvělého. Nejen, že jsou dokonale pohodlné, ale navíc je okolo vás nádherné prostředí. Opravdu, tento nový vzhled interiéru BMW mi přijde prostě skvělý. Někomu přijde křišťálový volič převodovky kýčovitý, mně přijde naprosto ideální. Hodí se totiž do interiéru a dává najevo, že sedíte v luxusním autě. A zákazníci chtějí vědět, že za své peníze něco dostali. 

Samotné sedačky se dají skvěle polohovat, sedák se dá prodloužit a naklonit, takže si polohu nastavíte přesně pro sebe. Navíc je možné i zvětšit bočnice, což zajistí skvělé boční vedení i hubeným postavám. 

Digitální budíky u někoho budí vášně díky tomu, že využívají otáčkoměr, který má obrácený směr. To mi třeba ale vůbec nevadilo. Nejen, že jsem si na to zvykl po pár minutách, ale navíc se v tomto autě dá krásně řadit i podle zvuku, nebo otáčkoměru, který si můžete zobrazit na head-up displeji (který je mimochodem skvělý a promítá se na čelní sklo). A když se nad tím vlastně tak zamyslím – k charakteru auta mi stejně nejvíc sedí automatický režim převodovky. A pak otáčkoměr vlastně ani nepotřebuji. 

Na to, jak je interiér moderní, má hodně tlačítek. Takže žádné displeje na nastavování všeho. Hezky kolečka a tlačítka. To je pro mě osobně super. Už třeba jen to, že si v noci člověk může snížit jas podsvětlení přístrojů jednoduše kolečkem – to je super. Mnohem lepší, než toto nastavení lovit někde v menu. 

Například tempomat zase urazil krok vpřed oproti starším BMW. Zde už umí sám řídit v kolonách bez toho, aby bylo ho nutné po nějaké době stání znovu aktivovat. Umí se i držet auta před vámi a ne jen čar. Což je občas trochu kontraproduktivní, pokud se drží auta před vámi na kruhovém objezdu a to auto odbočuje jinam, než kam chcete vy. Což se mi stalo. Ale prostě pořád to není autopilot, vy jste řidič, vy musíte dávat pozor. 

Další skvělou věcí na tempomatu je pro BMW výborně zvládnuté přebírání rychlostí. Dle GPS a systému čtení dopravních značek ví, kde je jaká rychlost. Před obcí vám dá tedy na výběr, zda chcete převzít rychlost v obci (plus si můžete nastavit třeba +5 km/h). Vy to jen potvrdíte a tempomat se postará o to, že za značkou začátku obce již pojede nastavenou rychlostí. To samé samozřejmě platí i na konci obce. Líbí se mi, že zrychluje a brzdí plynule, ne že by panicky šlápl na brzdu hned za značkou, nebo naopak jel padesátkou 300 metrů před obcí. 

V menu jsem našel i možnost nastavení plně automatického režimu, kdy by nejspíš nečekal na potvrzení převzetí rychlosti od řidiče. Takové řešení já nemám moc rád, protože je to pořád jen systém a občas (i když opravdu ne často) vidí například na sedmdesátce nějakou třicítku. A to rozhodně nechcete, aby automaticky začal brzdit. Tato funkce ale stejně nešla pro náš region aktivovat. 

Srdce auta je motor. A tady je to veliké srdce. Pod kapotou se skrývá úžasný osmiválec s objemem 4,4 litru, výkonem 530 koní a majestátním točivým momentem 750 Nm. Tušíte správně – tohle auto je rychlé. Z nuly na sto za 3,7 sekundy, což jsem vyzkoušel a je to opravdu dechberoucí zážitek. Tento motor má dvě tváře. Tou první je ta komfortní. Prostě pohodové cestování. Motor pak nemá problém držet nějakých 1000 otáček a ani o něm nevíte. Jakmile ale potřebujete předjet, šlápnete na plyn, převodovka chvilku zapřemýšlí a pak auto vystřelí za doprovodu nádherného zvuku vpřed. 

Pokud však přepnete na sportovní režim, u kterého máte i možnost konfigurace, můžete si tak třeba jako já nastavit měkčí nastavení podvozku a zároveň nejsportovnější nastavení motoru, poznáte jeho druhou tvář. Ta je neuvěřitelně rychlá a drtivá. Převodovka na sportovní režim řadí naprosto dokonale. A hlavně udržuje vyšší otáčky, takže nemusí zbytečně podřazovat. U některých konkurentů máte pocit, že vás neberou za svéprávné řidiče, protože jakmile máte sportovní režim a na chvíli nešlapete na plyn, hned podřazují na nízké otáčky. Ale to nechcete, proto máte sportovní režim. U BMW je to ale naprosto v pořádku. 

Ohromný výkon tak máte kdykoliv k dispozici. Stačí jen trochu poprosit a už se přenáší na silnici. Okamžitě a s dechberoucí vervou. Na tom má zásluhu i pohon všech kol xDrive – primárně poháněná je stále zadní náprava, což je skvělé pro ovladatelnost, ale pokud potřebujete přidat na horším povrchu, přední náprava pomůže bleskurychle a kola se ani neprotočí. 

Možná si říkáte, jakou může mít takové auto spotřebu. Je to přeci velký motor, má hodně válců a tak palivo musí téct proudem. No, není to tak. Jeden úsek trasy jsem jel v klidu a pohodě z chaty. Prostě uvolněná jízda, nebyl potřeba výkon, aktivoval jsem režim Eco Pro a jel prostě v pohodě a klidu. A spotřeba? 7,6 litrů na 100 kilometrů! Ale jistě, když máte pod kapotou takový klenot, nechcete jezdit na Eco Pro. Takže můj průměr byl 13,7 l/100 km. A to mi pořád přijde jako skvělá hodnota. Tankovat je navíc možné klasický Natural 95. 

Nádrž má 68 litrů, osobně bych si dokázal představit i víc. 

Mám tu však trochu dilema – tohle auto je naprosto pohodlné, krásné a osobně bych v něm jezdil dnem i nocí tisíce kilometrů. Protože je to tak lákavé! No ale pokud to beru tak, že bych chtěl hlavně cestovat na dlouhé trasy, proč nevzít naftovou variantu? Možná se chytáte za hlavu a říkáte si, co to ten blázen povídá, vždyť benzínový osmiválec je jasná volba. Ano, je to úžasná volba. Ale pokud zdoláváte dlouhé vzdálenosti po dálnicích, nepotřebujete veškerý výkon. A že má naftový motor horší zvuk? V takto odhlučněném autě je to úplně jedno. 

Verze 840d nabízí 320 koní, 680 Nm a z 0 na 100 za 4,9 sekundy. To nejsou vůbec špatné hodnoty. Ale zároveň nabízí mnohem vyšší dojezd na nádrž. Často se říká, že lidé, kteří mají tolik peněz na drahé auto, neřeší spotřebu. Ono to ale tak úplně není. Na tak drahé auto mají převážně díky tomu, že dokáží přemýšlet nad financemi. A neutrácí zbytečně za něco, co není potřeba. Je tedy super, že mají na výběr. Úžasný benzínový osmiválec, nebo úsporný naftový šestiválec. Ani jedna volba nebude špatná. 

Pokud by vás zajímaly ceny, tak verze M850i vychází na 3 368 300 Kč a 840d na 2 705 300 Kč. Obě s automatickou převodovkou a pohonem všech kol xDrive. 

A co audio a světla? Ve výbavě jsem měl audiosystém Harman Kardon o výkonu 464 W. No, přiznám se, že jsem ho vzhledem ke zvuku motoru moc nepoužíval. Ale když už ano, třeba v nějaké koloně, zvuk se mi vážně líbil. Není tak dechberoucí, jako vrcholné audio Bowers & Wilkins, ale rozhodně neurazí. Jediné, s čím jsem měl trochu problém, byl příjem digitálního rádia. Samotný příjem fungoval dobře, jen jsem nepřišel na to, jak ručně zvolit FM rádio a ne toto digitální, které má podle mě nepříjemně plechový zvuk. 

V případě, že ale chcete to nejlepší a už vás nějaká ta koruna navíc nezabije, jděte do Bowers & Wilkins. Naznačím to řečí čísel – je o 120 tisíc dražší, ale má o 936 W vyšší výkon. A to už prostě musí být poznat. 

Světla ve výbavě nechyběla laserová. Ta se umí vyhýbat protijedoucím vozidlům a pak ještě jednu věc, o které se zmíním níže. Svítí výborně, co však může někoho zmást, tak že se rozsvěcí postupně. A nesvítí do výšky, jako u některých jiných aut, ale prostě do dálky. Na první pohled to tedy může vypadat, že nesvítí tak daleko, jak člověk čekal. Ona ale svítí právě hodně daleko. Je to nejvíce poznat na dálnici, kde oceníte, jak daleko svítí a hlavně, jak detailně dokáží vykrývat ostatní auta. Detailně a spolehlivě, takže je noční jízda naprosto pohodová. 

A jaká je ta další funkce světel? Ve výbavě nechyběl systém nočního vidění. Můžete si zobrazit obraz z infračervené kamery na displeji infotainmentu, což mi osobně přijde spíše jako rušivé. A tady si dovolím malou výtku – například Peugeot 508 umí tento obraz zobrazit na displeji před řidičem, což je mnohem více na očích. Jenže tady ten obraz nepotřebujete. Pokud jedete například po neosvětlené okresce a po okraji jde chodec, auto vás upozorní nejen obrázkem červené postavy na budících, ale i na head-up displeji a to opravdu nepřehlédnete. Aby toho ale nebylo málo, světla selektivně blikáním osobu označí. Opravdu nejde přehlédnout. 

Zkoušeli jsme to s kamarádem a fungovalo to bezchybně. Pokud by vás zajímalo, jaké je to z druhé strany, tedy z pohledu chodce, tak opravdu výrazné. Auta si rozhodně všiml, ale pak toho už moc neviděl, právě díky tomu blikání. Hlavní ale je, že přežil. 

Tohle byl trochu delší test. Omlouvám se, ale musel jsem. Protože tohle auto se mi dostalo pod kůži. Přesně taková auta mám totiž rád. Auta vhodná na cestování. A takové je BMW M850i. Luxusní, pohodlné, krásné a s majestátním motorem. Je to prostě skvělé auto a pokud na něj máte a pořídíte si ho, tak vám závidím a gratuluji. Dobrá volba!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.