Test Dacia Logan MCV 1.5 dCi Techroad 2019: Plno místa za pár korun (+VIDEO)

Dacia Logan MCV možná nevyhraje v soutěži krásy. Ale v poměru prostoru k ceně má velké ambice a šanci na vysoké umístění!

Abych ale nebyl negativní co se týká vzhledu – pokud se jedná o provedení Stepway, nebo Techroad, které jsem měl k dispozici, jedná se o celkem pohledné auto. Navíc v červené barvě – na první pohled je vidět, že toto nebude ta výbava „cena od“. Ale jaká ta „cena od“ vlastně je? 194 900 Kč.

Ano, to si zaslouží vlastní odstavec. 194 900 Kč. Za nové velké auto s velkým kufrem (obřím, pokud sklopíte zadní opěradla), se zárukou a bezpečnostní výbavou. Pravda, v této verzi toho moc není a některé věci, jako třeba klimatizaci, nepořídíte ani za příplatek, ale i tak… 194 900 Kč…

Pokud se ale budeme bavit o vrcholných verzích, tedy Stepway a Techroad, dostáváme se k ceně 295 900 Kč. A to pořád není vůbec špatné. V této výbavě už toho najdete opravdu hodně a hlavně nabídnou i vyšší světlou výšku o nějaké 4 centimetry a to už je znát. Ano, stále se nejedná o auto do terénu, ale získáte tak trochu větší jistotu třeba při parkování k obrubníku.

Já měl k dispozici navíc naftový motor o výkonu 95 koní, který cenu ještě trochu zvedne. Ale zároveň sníží spotřebu. Ta udávaná je 3,9 l/100 km. A já bych i věřil, že ji lze dosáhnout. Já se o to ale nesnažil. Já s autem jezdil tak, jak jsem potřeboval a tedy i rychle na dálnici. K tomu se dostanu později, ale hlavní je spotřeba – má finální byla 5,1 l/100 km. Což mi pořád nepřijde vůbec špatné.

Výkonu motor nemá nadbytek, ale pokud jezdíte s ne plně naloženým autem, netrpíte nedostatkem. Já jezdil převážně sám a tak jsem mohl být i králem levého pruhu na dálnici. Opravdu, nějakých 150 km/h můžete jet naprosto v pohodě. Jen s trochu vyšší hlučností, ale motor se ani nezadýchá. Výhodou je vyšší točivý moment, který benzínové verze nenabídnou.

Na druhou stranu – cena Loganu MCV s naftovým motorem je už znatelně vyšší. A pokud kupujete Dacii, většinou vám jde o peníze. Podle mě je tedy optimální zvolit motorizaci TCe, tedy benzínový turbomotor, který má 90 koní. Je výrazně levnější a spotřeba podle mě o moc horší nebude.

Že je velký kufr je vidět na první pohled. Ale že je obří po sklopení zadních opěradel, to už tak dobře vidět není a plno lidí to ocení. Ne každý totiž chce kupovat Dacii Lodgy, protože ta je už taková více užitková a hlavně dražší. Logan MCV nabídne plno prostoru, ale stále se jedná o rodinné kombi. A přesně tak i jezdí.

Podvozek je pohodlný, sedačky jsou celkem dost měkké, hlavně ty přední, ale ne až tolik, aby to bylo nepohodlné. Toho jsem se totiž na začátku celkem bál. Řízení moc jízdních zážitků neposkytne, s tím se ale počítá. Co mě překvapilo, tak to je skvělé zatáčení, kdy se auto otočí opravdu na malém místě.

Jízda by se dala popsat slovem pohoda. Protože přesně taková je. Lehce houpavá, v měkké sedačce, s motorem, který o sportovních ambicích ani neslyšel. Jen si tak jet na výlet s rodinou a užívat si ten dobrý kup. Rodina se totiž vejde opravdu veliká – na zadních sedačkách je dost místa i pro dospělého člověka, děti tam tedy budou úplně v pohodě. Myslelo se i na ISOFIXy, ty jsou na bočních sedadlech.

Dacia Logan MCV může být skvělý univerzál. Ráno odveze děti do škol a školek, o víkendu celou rodinu i s plno zavazadly na chatu, v létě na dovolenou a kdykoliv může fungovat jako pracovní nástroj, kdy sklopíte zadní opěradla a převážet můžete vlastně cokoliv. A to vše za super peníze. Pokud vyberete výbavu Arctica s benzínovým turbomotorem, zaplatíte 266 900 Kč. A ve výbavě máte vše důležité.

Ale pokud si chcete dopřát, můžete vybrat podle mě nejhezčí verzi, tedy Techroad. Člověk by neřekl, jak pár červených detailů vzhledu pomůže. Ale je to tak.

Ve výbavě najdete i třeba podporu Apple CarPlay a to funguje výborně. Jen zamrzí absence více USB portů, k dispozici je jen jeden. Ovládání stahování zadních okýnek není ideálně umístěno – nachází se před řadicí pákou, takže pokud máte zařazený první, třetí a pátý stupeň, hůře se k němu dostanete. Ale to jsou vlastně jen detaily.

Audio hraje tak nějak přiměřeně. Není to žádný zážitek, o kterém budete vyprávět sousedům. Ale hraje celkem dobře. Basy nečekejte, ale nikde nic nerezonuje a nemusíte se ho bát zesílit. Světla jsou halogenová a nemají automatické rozsvěcení. Zde mi trošku chyběla možnost je nechat stále rozsvícená – pokud jsem se o to pokusil a vypnul motor, auto na mě začalo pípat, abych je zhasl.

Dacii Logan MCV mám rád. Protože podle mě dává smysl. A mám rád auta, která dávají smysl. Některá jsou zábavná, některá luxusní. A některá nabízí za málo peněz hodně muziky. A to je přesně případ tohoto auta.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.