Test Ford Tourneo Connect 1.5 EcoBlue 2019: Místa na rozdávání (+VIDEO)

Ford Tourneo Connect možná na první pohled vypadá jako dodávka. Ale funkce dodávky je jen jedna z mnoha. Jedná se opravdu o moc univerzální auto!

Už na stránkách Fordu je tento model zařazený mezi užitkové vozy. A jak interiér, tak exteriér to nezapřou. Nemyslím to ale špatně! Naopak. Tolik prostoru nenabídne žádný kombík. Navíc praktické řešení v podobě odkládacích schránek nad hlavami cestujících vpředu je vlastně perfektní ukázkou využití prostoru. Sice jsem tam za celý týden nic nedal, protože mi bylo jasné, že by to tam zůstalo už na věky, ale ta možnost tu byla.

Vezmu to ale hezky od začátku. Ford Tourneo Connect můžete mít ve dvou délkách a navíc jako pětimístné, tak sedmimístné auto. Já měl na test zapůjčenou delší pětimístnou variantu v nejvyšší výbavě, s naftovým motorem a automatem. Kombinace delší karoserie a tedy i více prostoru, spolu s pěti sedačkami, mi přijde jako ideálně univerzální řešení. Pokud pojedete na dovolenou, přepravíte čtyři lidi naprosto komfortně a k tomu můžete vzít i vlastně neomezené množství zavazadel.

Zároveň ale můžete přes víkend vozit třeba nářadí, díly, nábytek, piána… protože sklopíte zadní sedačky a získáte tak obří nákladový prostor.

Na druhou stranu, pokud zvolíte sedmimístnou variantu, můžete se vydat na cestu ve čtyřech i s koly uvnitř, protože na ně zbyde dostatek místa. A jasně, pořád máte dvě místa navíc, to se někdy může hodit. Když je nepotřebujete, prostě je sklopíte. Kufr je stále obří. Takže možná je dobré je mít a nepoužít, než nemít a potřebovat. Ale trochu prostoru uberou, to je pravda.

Hned při prvním usednutí za volant mě překvapila příjemná pozice. Vůbec jsem si nepřipadal jako řidič autobusu, ale jako v klasickém osobáku. Jen volič převodovky je umístěný jako v dodávce, ale takto to mají řešené i některá MPV. Dokonce jsem si ani nedal sedačku co nejníže, ačkoliv to tak dělám vždy. Tady mi to nějak nepřišlo potřeba. Sedět výše a mít dokonalý rozhled je paráda. Všude okolo je plno prostoru a prosklené plochy. Sloupky by mohly být trochu tenčí, ale ještě to jde, schová se za nimi člověk, ale ne celá třída žáků základní školy, jak se také občas stává.

Pokud člověk někdy řídil novější Ford, bude tu jako doma. Vše je totiž na svém místě a ani já, jako člověk na Fordy nezvyklý, jsem nic nehledal. Překvapilo mě, jak daleko je čelní sklo. Je tak daleko, že mi trvalo déle zjistit, že je, jak je u Fordu dobrým zvykem, vyhřívané. Díky tomu, že je od očí tak daleko, tak otravné drátky tolik nevnímáte.

Tím ale žasnutí nekončí. Při prvním rozjezdu jsem měl pocit, že řídím opravdu silné auto. Přiznávám bez mučení, že jsem se na test náležitě nepřipravil (a netušil jsem, jakou motorizaci dostanu), takže jsem nevěděl, jaký výkon má naftový motor. Je to 88 kW, tedy 120 koní. Teď už to vím. Každopádně se ale chová o dost silněji.

Hodně mu navíc pomáhá osmistupňová automatická převodovka, která řadí naprosto parádně. Rychle, zbytečně nepodtáčí motor a když chce člověk přidat, tak i drží příjemně vyšší otáčky.

Pocit většího výkonu se hodí. Já jezdil většinu času sám a výkon jsem si užíval. Musím ale počítat s tím, že jsem byl výjimka, tohle auto si nikdo nepořídí kvůli tomu, aby jezdil sám a bez nákladu. Z motoru mám ale pocit, že ani v pěti lidech a plném kufru nebude Tourneo brzdou provozu.

Je tedy možná trochu škoda, že tuto opravdu povedenou kombinaci motoru a převodovky můžete mít jen takto. Nemůžete mít benzínový motor s automatem a diesel s manuálem. Jedná se tedy o tu nejdražší kombinaci, řečí čísel je to téměř 800 tisíc korun. Přitom, když se rozhodnete pro aktuální akční nabídku s benzínovým motorem o výkonu 100 koní, tak zaplatíte podstatně nižších 460 tisíc.

Celkem však chápu, že Ford udává jako hlavní ceny bez DPH. U takového auta mi to dává smysl, hodně lidí si DPH odečte, protože auto bude i pracant. Pak ceny vycházejí logicky ještě podstatně příznivěji.

Výbavové stupně jsou dva, já měl ten vyšší. Plus si můžete zvolit příplatkovou výbavu, které jsem v autě moc neměl. A tak to mám rád, alespoň si vyzkouším ty podle mého častější verze. Adaptivní tempomat mi třeba vůbec nechyběl, vyhřívání sedaček už trochu ano a bixenonové světlomety opravdu hodně. Ty můžete mít za příplatek nějakých 20,5 tisíce a pokud alespoň párkrát za rok pojedete v noci, jděte do nich.

Halogenová základní světla nesvítí špatně. Teda ta potkávací. Ale pak zapnete dálková a přemýšlíte, jestli jsou zapnutá, nebo ne… Jistě, dá se to vyřešit silnějšími žárovkami, já bych ale rovnou šel do lepších celých světel, podle mého je to investice do bezpečnosti.

S audiosystémem jsem neměl vůbec problém. Až tedy na ovládání na celkem malém displeji, což mi trochu vadilo. Jinak ale hrál až překvapivě dobře a hodně mě potěšila podpora Apple CarPlay.

Co je věc, za kterou si připlatit nemůžete, to jsou větší kola. A podle mě je to tak úplně v pořádku. Vždy dostanete šestnáctky na celkem vysokých pneumatikách. A světe div se, je to naprosto pohodlná kombinace. Zároveň vás nemusí trápit vyjetí na nějaký obrubník, protože většinu nástrah odnese pneumatika. Nemusíte mít adaptivní pneumatický podvozek, když máte hodně gumy mezi kolem a zemí, která tlumí.

A jsem u jízdy. Už jsem ji trochu zmínil s tím, že motor jede opravdu dobře a převodovka funguje parádně. Jízda samotná je naprosto pohodová. Nic vás nenutí závodit, divočit, machrovat… vy prostě jedete. Klidně celkem rychle, ale pohodově. Jedete, možná vás řízení extra nebaví, ale rozhodně vás ničím neštve. A to je asi přesně to, co od takového auta očekáváte.

Za mě můžu říct, že jsem si ten týden až nečekaně užil. Ford Tourneo Connect je naprosto všestranné auto, které je ale i pohodlné, dobře vybavené a jízda s ním je uklidňující. A levná! Protože za celou dobu testování, které obnášelo hodně ježdění po městě, jsem měl spotřebu nějakých 6.3 l/100 km. Když jsem ale jel na dálnici (optimální rychlost je kolem 120 km/h), průměrná spotřeba rychle klesala k číslům začínající pětkou.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.