Test Kia ProCeed GT 2019: Ještě lepší, než jsem čekal! (+VIDEO)

Tak nějak jsem čekal, že bude Kia ProCeed GT dobrým autem. Slyšel jsem o tom často. Ale byl jsem zvědavý, jak moc bude dobrá!

A jak je jasné z titulku, je opravdu hodně dobrá. Nejde totiž o co nejvyšší výkon, o co nejsportovnější podvozek a nebo třeba o co nejpřesnější řazení. Nic z toho vlastně ProCeed GT nenabízí v nějaké vysoké míře. Ale jde o to kouzlo sehranosti a použitelnosti.

Výkonu není málo, auto pohání jednašestka T-GDI s výkonem 204 koní. Pro mě je to naprosto optimální porce. Je to tolik výkonu, aby vás auto dokázalo zabavit na okreskách, jet rychle na dálnici, bezpečně předjet, ale zároveň fungovat jako úsporný přepravník na dlouhých cestách.

Velké překvapení pro mě byl zvuk motoru. Auto jsem vyzvedával za chladného dne a první nastartování bylo o to hlasitější. A velice příjemné. Pokud se přepne na sportovní režim, zvuk ještě zesílí. Stále není nijak otravný a přehnaně hlasitý, ale je rozhodně slyšitelný. Jak uvnitř, tak venku. Žádná hra reproduktorů. To jsem vážně ani nečekal.

Motor má rád otáčky, pokud se budete pohybovat pod nějakými 3000, budete možná lehce zklamaní, že jste čekali víc. To „víc“ ale najdete ve vyšších otáčkách. Ty jsou navíc doprovázeny tak příjemným zvukovým projevem, že je budete rádi často využívat. Alespoň já to tak měl. Tomu odpovídá i spotřeba, která se zastavila na průměrných osmi litrech na sto. Dá se jet určitě i za méně, mně to ale nebavilo. Já si jízdu rád užíval.

Užíval jsem si ji i díky podvozku. Když jsem měl na Roadblogu Ceed naposledy, chválil jsem podvozek. Přišlo mi, jako by Kia ladila auto na našich silnicích třetí třídy. Byl totiž tak poddajný, že se vás nerovnosti nerozhodily, ale zároveň pevný, že se nenakláněl. No a ProCeed GT podvozek dotáhl ještě dál. Stále mu zůstává ta poddajnost, díky které ani v zatáčkách kola neodskakují, zároveň v něj máte naprostou jistou.

Volant má pro mě trošku nezvykle dost tenký průměr, na druhou stranu je opravdu moc příjemná perforovaná kůže, za kterou ho držíte. Sedačky jsou jedním slovem výtečné. A dokonce i zadní! Ale hlavní jsou přední… a teda… dokáží krásně podržet tělo, podepřít nohy a ani na delší cestě z nich nebolí záda.

Vůbec jsem se zatím nedostal k vzhledu. Já vím, je individuální, vždy se to říká. A sto lidí má sto chutí. Ale že je tohle auto krásné, to si myslí snad každý. Má elegantní siluetu, červené doplňky o této výbavy se k bílé barvě skvěle hodí a autu ještě opticky pomáhají. Zároveň ale není jen krásné, ale i praktické – není to největší kombi, ale kufr o objemu 594 litrů urazí málokoho. Po sklopení zadních opěradel nabídne 1545 litrů.

Vzhledem k tomu, že máte auto s relativně velikým kufrem, které ale dokáže opravdu hodně svižně projíždět zatáčky, hodilo by se mít věci kam dát, ať nelítají až ke stropu. A na to Kia myslela, dno kufru je plné jednotlivých a různě velikých přihrádek, které se dají uzavřít. To je vážně úžasně praktické! Co je však už méně praktické, to je roletka v kufru, která nemá kolejnice a vy se tak pokaždé musíte trefit do úchytu.

Daní za elegantní tvar karoserie je výhled dozadu. Ten opravdu nepatří k nejlepším. Neříkám, že by nebylo nic vidět, pořád máte boční zrcátka, ale není to úplně ten nejlepší výhled na světě. Na to se můžete podívat ve videu, kde ten pohled ukazuji.

S ProCeedem GT mě bavilo jezdit. A bavilo mě to moc. To je pro mě známka toho, že je auto dobré. Možná ne obecně dobré, ne dobré pro každého. Ale to není žádné auto. Ale dobré pro mě. Jezdil jsem i na zbytečné výlety, jen proto, abych se projel. Pokud jsem jel po okreskách, aktivoval jsem sportovní režim a úžasně se bavil. Když jsem byl ve městě, nastavil jsem normální režim a vychutnal si opravdu kvalitní audio JBL. Ale tak i tak jsem si cestování užíval.

A abych nezapomněl, noční cestování bylo také fajn, protože Full LED svítí skvěle a co není úplně samozřejmostí ani u o dost dražších aut, tak dálková světla svítí bez mezery. Nevzniká tak rušivá mezera mezi potkávacími a dálkovými světly. Pro někoho detail, pro mě důležitá věc.

Takže… Kia ProCeed GT je skvělé auto. Tečka. Jo a ještě se prodávají skladové kusy modelového roku 2019, který jsem měl já. Oproti 2020 sice pár věcí chybí, ale jsou to detaily a cena je příznivá! Takže neváhejte, jděte si to auto projet a uvidíte. Myslím, že koupí chybu určitě neuděláte.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.