Test Peugeot 208 1.2 PureTech 130 GT LINE 2019: Malé auto, velký fešák! (+VIDEO)

Nový Peugeot 208 se mi líbil na první pohled. Ale vzhled není všechno. Jak jezdí? Jak funguje? To jsem zjišťoval a celkem si to užíval.

Jak se říká, tak sto lidí má sto chutí. A je to tak, proto je mi jasné, že vzhled nového Peugeotu 208 se nemusí zamlouvat každému. Musím ale uznat, že jsem se setkal jen s pozitivními reakcemi. Ano, z části za to může i to, že je to neokoukaná novinka, ale i tak si myslím, že když jich na ulicích budeme vídat více, stále to bude hezké auto.

Před nějakou dobou byla česká prezentace tohoto modelu. Když jsem se díval na fotky z ní, viděl jsem tam 208 v krásné červené barvě, pak žluté a modré. Tak jsem se nemohl dočkat, která z těchto barev bude ta má (na testovací týden). Nebyla to ani jedna, byla to šedá. A ačkoli bych si osobně koupil některou z veselých barev, ta šedá vypadala vážně dobře. Ačkoli je to malé auto, vypadá dospěleji, než v zářivě žluté. Navíc šedá dobře maskuje špínu a pokud se vám úplně nelíbí černé ozdoby na blatnících, které výbava GT LINE má, u šedé se téměř ztratí.

V interiéru je člověk, který v poslední době jel s nějakým Peugeotem, jako doma. Budíky jsou vysoko a kouká se na ně přes malý volant, který máte umístěný opravdu nízko. Mně toto nastavení naprosto vyhovuje. Líbí se mi, že není vlastně potřeba head-up displej, jelikož jsou budíky tak vysoko, že na ně krásně vidíte. S volantem nízko si zase připadám trochu jako v motokáře. Vím ale, že ne každému tohle sedí, takže doporučuji tento i-Cockpit před koupí vyzkoušet.

Já měl ve výbavě dokonce 3D provedení i-Cockpitu. A ano, je to vlastně zbytečné a určitě bez toho budete moci naprosto spokojeně žít… ale vypadá to vážně dobře. Řešení je jednoduché, hlavní budíky tvoří displej a před ním je ještě průhledná destička, na kterou se promítají další údaje a tak vzniká 3D efekt. Oči se pak rychleji soustředí na ty důležité informace, jako je třeba rychlost, nebo šipka navigace.

Když už jsem u toho i-Cockpitu – byl jsem na jedné akci, kde se s novou 208 jezdilo. A dva starší pánové si tam stěžovali, jak nevidí na budíky, že si volant nastavili co nejvýše a pořád na ně nevidí… je holt důležité pochopit princip, že se na ně nekouká skrz volant, ale přes volant. Pak je na ně vidět dobře.

Interiér se mi celkově líbí, zelená nit prošívání vypadala vesele a svěže. Odkládacími prostory se rozhodně nešetřilo, třeba taková schránka pod loketní opěrkou je opravdu nečekaně veliká. To samé se dá říct o schránce před spolujezdcem. Ta má naštěstí v sobě ještě jednu menší schránku, protože pokud by vám zapadly třeba brýle do té velké, bude to chtít hodně úsilí je dostat ven. Člověk úplně čeká, že na konci té schránky už musí sáhnout na motor.

Skvěle vymyšlený mi přišel držák, do kterého si můžete položit telefon. Jistě, v autě funguje Apple CarPlay a Android Auto, ale když jsem si zapomněl kabel (mimochodem najdete zde jak porty USB-C, tak klasické USB), neměl jsem telefon jak připojit. Tak jsem využil tento držák, který je sice nízko, ale telefon nikde nelítá a krásně na něj vidíte.

Pár drobných ergonomických nedostatků by se možná našlo, třeba ovládání vyhřívání sedačky řidiče, které je řešeno jen dotykovou ploškou, která je skrytá za volantem a vy se tak musíte naklonit, abyste na něj viděli. Nebo odhadovat podle teploty sedačky. Také umístění přepínače jízdních režimů není úplně optimální, protože pokud vytáhnete loketní opěrku, téměř se k němu nedostanete.

Ale to jsou vlastně jen detaily. Jako celek interiér vypadá skvěle, zpracování je výborné, materiály působí kvalitně a vše to tak nějak ladí hezky dohromady, že je radost na něj koukat. Což je důležité, protože na něj budete koukat většinu času.

Prostornost není nijak obří, sám za sebe jsem si sedl tak, že jsem se koleny dotýkal opěradla. Ale vešel jsem se. Jel jsem na výlet ve třech a pokud si dva vysocí dospělí sednou za sebe do pravé části auta, tak je to naprosto v pohodě. Říkali to. Pokud už cestujete ve čtyřech, ten nejnižší by si měl sednout za řidiče a pak to jde i ve čtyřech celkem komfortně. V pěti už bych se do delších cest nepouštěl.

Kufr má 309 litrů, což je taková dostatečná hodnota. Je stále potřeba myslet na to, že Peugeot 208 je malé auto. Není určený na cestování v pěti lidech na dlouhé dálniční cesty.

Já však delší dálniční cestu, navíc v Německu, absolvoval. A ve třech lidech a s pár věcmi v kufru. A byl jsem zvědavý, jak si s tím motor 1.2 PureTech, zde naladěný na 130 koní, poradí. Nebudu vás napínat, poradil si s tím úplně v pohodě. Na dálnici nebyl žádný problém, v Německu jsem nasadil tempo nějakých 150 km/h a auto by jelo vesele i rychleji. Předjíždění bylo bez problému. 130 koní není totiž vůbec málo, zvláště na menší auto.

Byl jsem zvědavý jak na jízdu, tak na dojmy posádky při takové delší cestě. A vše dopadlo výborně.

Tou hlavní doménou ale podle mě jsou okresky. Zvláště u verze GT LINE, která mi ve městě přišla možná až zbytečně tvrdá. Ale na okreskách na sportovní režim to byla radost. Podvozek, který mi ve městě přišel tuhý, byl najednou úplně ideální. Řízení přesné a převodovka fungovala perfektně. K dispozici jsou i pádla pod volantem, ale u osmistupňové převodovky je to neustálé klikání, tak jsem to raději nechal na automat.

Audio hrálo překvapivě dobře, na to, že jsem nikde nenašel žádné označení, které by naznačovalo prémiový audiosystém. A přesto tak hrálo. Jak výšky, tak basy nebyly přehnané a nemusel jsem si nijak hrát s ekvalizérem, abych byl spokojený.

Světla byla ve výbavě Full LED. Ta svítí opravdu hodně silně, malinko rušivá je drobná linka mezi dálkovými a potkávacími světly. Což může být jen otázkou seřízení. Automatická funkce zapínání dálkových světel může být stále aktivní, takže o starost méně. A navíc funguje opravdu spolehlivě a rychle. Co se mi hodně líbilo, to byla rychlost automatického nastavování sklonu světel. Už jen to, že tu vůbec je, je plus. Ale to, jak rychle funguje, mě překvapilo. Skvěle koresponduje s akcelerací a brzděním, kdy rychle sklápí, případně zvedá světla. Vy tak i při brzdění vidíte před sebe, zároveň při akceleraci neoslňujete ty před vámi.

Peugeot 208 není jen hezký. On je i dobrý. Peugeotu se povedlo postavit celkově dobré auto. Dobré malé auto, což je moje oblíbená kategorie. Není zas takový problém postavit drobou limuzínu za několik milionů. Ale Peugeot 208 začíná cenou na 295 tisících (v aktuální akční nabídce). Testovaná výbava a motorizace vyjde na 525 tisíc. To není úplně málo, ale pokud oželíte automat a 30 koní, dostanete se v této výbavě na 445 tisíc a to je slušný rozdíl.

Každopádně si myslím, že Peugeot 208 bude ještě dlouho poutat pozornost. A pokud při koupi zvolíte některou ze zářivých barev, tak dvojnásob.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.