Test Lexus CT 200h 2018: Do města se stylem (+VIDEO)

Lexus CT 200h je vstupenkou do světa Lexusu. Ne tak úplně do světa luxusu, ten je o něco dražší, ale do světa plného kvality, pohodlí a originality.

Design modelu CT je prostě pro Lexus typický, tedy velké X v přední masce s velkou dávkou chromu. Zadní část už je taková trochu usedlejší, světla mají ale moc hezkou grafiku, když svítí.

Pro interiér platí téměř to samé, co pro nedávno testovaný model IS 300h – kvalitní a originální. A zase by možná někdo řekl, že působí zastarale. A já stále tvrdím, že to je dobře. Je jiný, je svůj. Ačkoli z něj nedýchá tolik luxusu, jako z vyšších modelů, kvalitu cítíte. Jen je v něm možná až moc otočných ovladačů – jeden pro ovládání centrální obrazovky, další pro přepínání jízdních režimů, pak dva klasické pro ovládání rádia a dva pro výhřev sedaček. Ty poslední ovladače se mi moc líbily. Vyhřívání sedaček si tak člověk může nastavit opravdu přesně podle svých potřeb, není vázaný jen na polohy LOW a HIGH. Navíc vyhřívání funguje úžasně rychle, téměř okamžitě po otočení ovladače.

Sympatický detail je uvedení motorizace na koberečcích, ono je to ale logické, model CT je vždy jen 200h, takže to není tak, že by bylo několik verzí koberců. Ale vypadá to hezky. A jsme u pohonu.

O ten se stará ústrojí známé z Toyoty, například z modelu C-HR hybrid, Auris hybrid a Prius. Jedná se o benzinový motor o objemu 1,8 litru a elektromotor. Celkový výkon je v případě Lexusu 134 koní. Konkrétně model Auris je pro Lexus IS 200h nejpodobnější alternativa, jak vzhledem, tak cenou. Zákazník si jen musí vybrat, zda chce usedlejší design, nebo trochu více stylu za trochu více peněz.

K pohonu není moc co dodat, ten jsem již hodnotil několikrát. Funguje skvěle, ani jsem ale nic jiného nečekal. Vyrábí a zdokonaluje se tak dlouho, že asi nikdo neočekává nějaký zásadní nedostatek. Já s ním tak trochu netypicky vyjel na delší trasu po dálnici a to prostě není jeho doména. Ne, že by v tom byl špatný, ale necítil se tam ve své kůži. Jeho domovinou je město a okresky. Tam dokáže jet s úžasnou spotřebou, využívat elektromotor i jen k čistě elektrické jízdě a na semaforech vystartovat s nečekanou vervou. A na tyto režimy se i převodovka E-CVT hodí. Ta má svůj projev, který člověka nutí jet spíše úsporně, klidně, ekonomicky.

Na dálnici však točí relativně vysoké otáčky a když je potřeba zrychlit, otáčky vyletí ještě výše, ale tolik pružného zrychlení, jako v nižších rychlostech, se člověk nedočká. Optimální dálniční rychlost je tedy nějakých 120 km/h, pak je jízda ještě relativně úsporná a tichá.

Ačkoli je zde přítomný režim Sport, nečekejte nějaké sportovní zážitky. Odezva motoru se ale příjemně zrychlí a předjíždění je tak mnohem pohodlnější. I podvozek zvládá celkem rychlou jízdu, navíc i pohodlnou díky nijak obřím kolům, ale charakter auta spíše tlačí na klidnou a úspornou jízdu, která mu sedí nejvíce.

A jaká byla spotřeba? Pokud jsem jezdil ve městě, nebyl problém ji držet kolem 4 litrů. Dlouhodobou jsem však měl vyšší, okolo 5,4 litru na sto. Na tom však měla výrazný podíl dálnice.

Z praktického hlediska je CT 200h skvěle použitelné auto. O nabíjení se starat nemusíte, není to plug-in hybrid, takže jen občas natankujete trochu benzínu. Na zadních sedačkách je celkem překvapivě dost místa nad hlavou, ale před koleny ho opravdu není na rozdávání. Je to stále holt malé auto. Měl jsem radost, že jsem tentokrát neměl příplatkové audio jako v případě modelu IS, kde hrálo fantasticky. Mohu tak porovnat rozdíl. A ten je výrazný hlavně při nižších hlasitostech, kdy se basy trochu utápí a projev je takový nijaký. S vyšší hlasitostí se však reproduktory nabudí a hraje vážně dobře. Nic nedrnčí, což je ale dáno kvalitou celého auta, nejen reproduktorů.

Fantasticky fungují také světla, jak potkávací, tak dálková, ta svítí opravdu úžasně silně. A navíc mají automatické přepínání, sice až ve vyšších výbavách, ale ta možnost tu je. Stejně jako adaptivní tempomat, který dostanete k dražším verzím. Ten má trochu nedostatek, že se vypíná pod 40 km/h. Pokud ho tedy chcete využít v zácpě, máte smůlu. A občas dokáže přichystat nepříjemné překvapení, když je aktivovaný, auta před vámi brzdí, on brzdí s nimi a najednou se vypne a vy se nebezpečně blížíte. A pokud třeba chvíli nedáváte pozor, nemusí to dobře dopadnout. Je to zvláštní, například Toyota nabízí adaptivní tempomat bez tohoto omezení.

Drobnou výtku bych měl ještě k signalizaci radarů a hlídání průjezdu na červenou. Je fajn, že to auto má a umí na to upozornit. Za celý týden jsem však nepřišel na to, jak toto akustické upozornění vypnout. A to jsem vážně hledal důkladně.

Každopádně ale je Lexus CT 200h výborné auto. Moc se mi líbí jeho vzhled a pohon, který je prostě ověřený a stoprocentní. Dokáže jezdit opravdu úsporně a neobtěžuje vás nějakou potřebou dobíjení. Jeho domovinou je hlavně město a okresky, na dálnici se trošku zadýchává. Ne, že by nestačil okolnímu provozu, není to však jeho teritorium. Je to kvalitní, sice základní model automobilky, ale stále je to Lexus a je to z něj cítit.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.