Test Mazda3 Skyactiv-G122 2019: Vážně se povedla! (+VIDEO)

Mazda3 přichází s novým, výrazným a hodně sexy vzhledem, novou technologií, ale stále stejnou filozofií benzínových motorů bez turba. Jak to funguje?

Mazda. Věčný zastánce větších benzínových motorů bez přeplňování, než malých tříválcových turbomotorů. A světe div se – emise jdou splnit i tak. Přesně takový motor měla pod kapotou i testovaná Mazda3 – dvoulitr o výkonu 122 koní. Není to moc. Ale ono to není vždy jen o výkonu. A tady to vše funguje tak skvěle dohromady, že vám nakonec motor přijde mnohem silnější. 

S novou trojkou jsem měl možnost se svézt při jejím představení v Čechách. A teď, když jsem sedl do té „své“ na týden, přesně jsem si vzpomněl, co se mi líbilo. Tedy kromě vzhledu. Ten je individuální, mně se líbí obě varianty, jak hatchback, tak sedan. Ale sedan trochu víc. Překvapilo mě, jak dobře vypadá v bílé barvě, kterou osobně nemám moc rád. Ale tady mi vůbec nevadila. 

Není nový jen exteriér, ale i interiér. A tam jsem si připadal od první chvíle jako doma. Vše je intuitivní a hlavně – vše funguje. Rychle, jasně a spolehlivě. Displej již není dotykový, dříve to Mazda řešila tak, že byl dotykový když auto stálo. Nově už kvůli bezpečnosti (a vzdálenosti displeje) není dotykový nikdy. Přiznávám, že i když byl dotykový, tak jsem ho tak nikdy nevyužíval. Na to je tu moc povedený otočný ovladač, kterým nastavíte vše. 

Budíky jsou perfektně přehledné, ačkoli se jedná o displej, nezkouší na vás nějaké šílené zobrazení. Prostě rychloměr. Uprostřed si můžete zobrazit další různé informace. Analogový otáčkoměr je veliký a možná i to je známka toho, že se vám Mazda snaží naznačit, že máte využívat otáčky. 

A pojďme rovnou na jízdu. Ta je totiž prostě skvělá. Mazda3 se fantasticky řídí, působí mnohem lehčím dojmem. Krásně jde za volantem. A to řazení! To je absolutní radost. I některé sportovní modely jiných automobilek by se mohly učit. Takhle přesné a prostě celkově skvělé řazení jsem už dlouho nezažil. Můžete mít tedy i automat, ale zkuste si manuál. Možná změníte názor. 

Zadní náprava je jednoduchá, vlečná. A víte co? Mně to nevadí. Ne, když je tak dobře naladěná, jako v tomto případě. Podvozek je klidný, na nerovnostech komfortní. Na nerovnostech v zatáčce možná malinko neklidný, ale rozhodně ne nijak překvapivě. 

Pod kapotou byl benzínový dvoulitr Skyactiv-G122 – jak název napovídá, nabízí 122 koní. Ano, není to moc. A ano, auto, které se na silnici chová takhle, by si zasloužilo více. Nebo zasloužilo… určitě zvládlo. Ale je to potřeba? Já se náramně bavil i s tímto výkonem. Díky projevu motoru, který miluje otáčky, skvělému řazení a příjemnému zvuku mě bavilo motor vytáčet a jízdu si užívat. Že jsem se na rovnice nerozjel na 160 km/h? Alespoň jsem pak nemusel do zatáčky zuřivě brzdit. Naopak – do zatáčky jsem najel přiměřeně rychle a v ní dal plný plyn. A auto krásně poslouchalo a mě to úžasně bavilo. I v tomto zábavném režimu jsem měl průměrnou spotřebu 6,6 l/100 km. Pokud jsem se hodně rozvášnil, byla 7,5 l/100 km. To jsou podle mě příznivé hodnoty. 

Pokud ale chcete vyšší výkon, nebo třeba naftový motor, Mazda má pro vás řešení. Diesel je zastoupen motorem Skyactiv-D116. S tím jsem nejel, co jsem však slyšel, tak se i s ním trojka chová stále výborně, jen podvozek je trochu poddajnější. Což ale může mnohým vyhovovat, ačkoli ani v benzínové verzi neni nijak tvrdý. 

No a pak je tu novinka. Skyactiv-X180. Tedy benzínový motor, který využívá princip naftového, má 180 koní a měl by mít skvělou spotřebu. Měl by… ale nevím. Nejel jsem s ním. A opravdu moc doufám, že se mi to někdy podaří. Je to totiž něco nového. A kdy naposledy se stalo, že by někdo přišel s novou konstrukcí motoru? Máme tu benzínové, naftové… a teď Skyactiv-X180. Jsem na něj opravdu zvědavý. Každopádně tento motor vyřeší vaši případnou žízeň po vyšším výkonu. 180 koní mi přijde naprosto akorát. 

Pokud doufáte, že Mazda představí i nějakou MPS sportovní verzi, tak dle mých informací ne. Tedy alespoň ne na našem trhu. Je to škoda. Neříkám, že by se jí hodně prodalo. Ale vždy je fajn vědět, že tu ta možnost je, že existuje takové auto. I když si naprostá většina lidí pořídí základní motorizaci. 

Mazda3 není nejlevnější. Ale co jsem viděl statistiky prodejů předchozí generace, jedná se o naprosto logický krok. Nejnižší výbava, která se neprodávala, totiž úplně chybí. A tím se logicky zvýšila základní cena. Není to tedy hra na „cena od“, která vypadá dobře na plakátech, ale nikdo ji nevyužije. Tady za svých 520 900 Kč dostanete plnohodnotné auto. V základu dostanete například LED světla, projekční head-up displej, adaptivní tempomat… Co víc si přát?

Když už jsem zmínil head-up displej – tak zde si Mazda zaslouží velikou pochvalu (další). Promítá se na čelní sklo a hlavně – je vidět i přes polarizační brýle! To je skvělé a i výrobci luxusních automobilů by se mohli od Mazdy učit.  

Nová Mazda3 je řidičské auto. Ale není to JEN řidičské auto. Je to auto, ve kterém může i žena nezávodnice v pohodě vozit děti do školy. Vzadu je místa dost i pro dospělého člověka. Zároveň si ale užije i muž, který klidně vyrazí v neděli brzo ráno na nějakou okresku. Tam se projeví ta druhá tvář – ta dynamická a zábavná. Ale nijak se vám nevnucuje. Pokud nechcete, máte tu skvěle vybavený hatchback, který tak funguje. Pokud ale chcete, máte tu skvěle vybavený zábavný hatchback. Dvě auta v jednom. To je nová Mazda3. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.