Test Škoda CITIGOe iV 2020: Malé, milé, elektrické (+VIDEO)

Škoda představila svůj první elektromobil. Je jím elektrické Citigo – a ačkoli nebylo původně vyvinuto jako elektromobil, funguje vážně dobře!

S dovolením bych se na začátku pozastavil nad názvem. Jak se čte? Slyšel jsem už mnoho výslovností, sám se držím spíš té anglické, tedy „sitigou í ajví“. A tak nějak si sám pro sebe říkám – tohle je Škoda. Ano, není to už úplně česká značka, ale stále více česká, než jakákoliv jiná. Proč mám přemýšlet nad výslovností názvu jejího modelu?

No ale hurá k samotnému autu! To jsem měl půjčené od Auto-Poly, za což jim mockrát děkuji! Půjčili mi ho ještě za tepla, abych vám mohl co nejdříve předat své dojmy.

A dojmy to jsou veskrze pozitivní. Citigo je auto do města, takže přijít s ním jako s elektromobilem dává smysl. Trochu jsem se bál toho, že původně se o elektromobil nejednalo, tak aby tam elektrický pohon nebyl spíše násilím integrovaný. Ale nijak mi to nepřišlo, vše fungovalo naprosto v pořádku. Trochu zarazí snad jen volič automatu, který je jako u klasického automatu, zde má však jiné funkce, kdy se pohybem páky do strany přepíná míra rekuperace. Na to tu žádná pádla nehledejte.

Elektromobily dělíme na tři druhy. Na velké, silné, drahé a luxusní, pak na střední se slušným dojezdem, nižším výkonem a cenou okolo milionu. No a pak na malé do města. Ty mají menší dojezd a nižší cenu. A takové je právě elektrické Citigo.

Dojezd je papírových 252 km. Já se v zimních podmínkách pohyboval okolo 200 km, což je na městské auto naprosto dostatečné. Dobíjení může probíhat i rychle pomocí konektoru CCS. Zas ale ne tak rychle, jako u některých větších elektromobilů, protože zde je výkon omezen na 40 kWh. Vzhledem k tomu, že v současné době drtivá část nabíječek nabízí 50 kWh, tak to není velký problém. A ideální je stejně nabíjet doma.

K dobíjení doma se váže aktuální akce od Škody, kdy dostanete buď wallbox pro rychlejší dobíjení (do 100 % za nějaké 4 hodiny), nebo slevu 30 tisíc. To mi přijde fajn.

No a jsem u peněz. Když měl tento prcek přijít, zaslechl jsem něco o tom, že by měl stát pod 400 tisíc. A to mi přišlo super. Tedy ne super na klasické Citigo, ale super na elektromobil. Cena je nakonec vyšší, základní bez slev je 479 900 Kč, ale pořád je to na elektromobil velmi příznivá cena.

Nelze to brát jen tak, že za půl milionu koupíte malé auto. Tedy vlastně ano, ale… tohle je jiné. V autě jsou drahé technologie, vždy je jen v nejvyšší výbavě, má nulové lokální emise, v aktuální době parkování v pražských rezidentních zónách zdarma a pokud nabíjíte doma, jezdíte opravdu za pár haléřů. A navíc – to auto se výborně chová i mimo město!

To mě trochu překvapilo, neměl jsem tedy asi moc velká očekávání, ale musím uznat, že na okreskách se elektrické Citigo chová výborně. Má skvělý podvozek, který naprosto výborně filtruje nerovnosti i na standardních šestnáctipalcových kolech. Taková vlastnost se hodí tedy samozřejmě i ve městě, ale když jsem jel v naprostém tichu devadesát po rozbité silnici, nestačil jsem se divit, jak skvěle to podvozek zvládal.

A díky bateriím, které jsou v podlaze, je i těžiště hodně nízko. Když to spojíte s točivým momentem od nulových otáček, dojde vám, že tohle auto jezdí trochu jako motokára s okamžitými reakcemi na povel akcelerátoru.

Pokud jsem to ještě nezmínil (vím, že nezmínil), tak výkon tohoto prcka je 61 kW, točivý moment dosahuje 212 Nm, z nuly na sto vystřelí za 12,3 sekundy, maximální rychlost je 130 km/h a objem zavazadelníku je 250, respektive 923 litrů po sklopení zadních opěradel.

Čas zrychlení nevypadá možná nijak úžasně, ale pokud zrychlujete jen v rozmezí 0 až 60 km/h, tak je opravdu hodně svižné. A navíc zrychlení na sto se mi podařilo změřit celkem výrazně lepší, než je udávaná hodnota. Maximální rychlost naznačuje, že se tohle auto na dálnici nehodí. Omezovač vás zastaví na tachometrových 135 km/h. Na tuto rychlost se ale dostanete překvapivě rychle a v pohodě. Jen ta spotřeba pak…

Byl jsem trochu zvědavý na nabíjení. Možná si řeknete, co je na tom zajímavého. No, ono je to zajímavé, když nemáte doma možnost nabíjet a navíc k autu nemáte žádný čip na dobíjení například u stanic ČEZu, které jsou téměř všude. A tak jsem byl odkázaný buď na vyšší sazby (lze nabíjet i bez čipu a registrace, ale je to dražší), nebo na dobíjení na stanicích zdarma. I takové jsou a překvapivě je jich celkem dost, takže jsem nabíjel jen tam a při mém městském režimu jsem si nepřipadal nijak výrazně omezovaný.

Ke konci se dostávám k pár nedostatkům, které jsem objevil. První z nich je tempomat, který nezobrazuje rychlost, na kterou je nastavený – takže pokud zapomenete, že máte v paměti uloženou devadesátku a aktivujete ho v obci, budete trochu překvapeni. Další je příjem rádia, který byl celkem slabý. Trochu větší nedostatek jsou masivní A sloupky – za ten pravý se mi schovalo auto, kterému jsem dával přednost, takže to bylo trochu nepříjemné (nic se nestalo). No a poslední nedostatek jsou pro mě brzdy. Přijde mi, že se zde snaží za každou cenu využívat rekuperaci. Což je správná myšlenka, elektromobily nejdříve brzdí rekuperací a až pak zapojí klasické brzdy. Jenže tady mi to přijde až moc násilné a brzdný účinek není nijak slavný. Navíc brzdový pedál působí dost gumovým dojmem. Než jsem si na to zvykl, občas jsem se trochu lekl, jak auto málo brzdí. Ale je to jen o zvyku, případně o silnějším tlačení na brzdový pedál. Už jsem ale u elektromobilů zažil lepší brzdy.

Co se týká prostoru, tak jak tušíte, není ho přehnaně moc. I tak si ale člověk, který měří 184 centimetrů, za sebe celkem pohodlně sedne. V materiálech hrají prim tvrdé plasty, škoda, že není nějaká měkčí část alespoň ve dveřích v místech, kde si člověk opírá loket. Řešení navigace je pomocí držáku telefonu. Což možná působí podivně, ale účel to naprosto splní, stejně většinu času máme pomocí Apple CarPlay či Android Auto puštěnou navigaci z telefonu. Tak tady ji máte přímo v telefonu.

CITIGOe iV je elektrické auto do města a tuto funkci zvládá skvěle. Jako příjemný bonus je i jeho schopnost zábavné jízdy mimo město. Na dálnici s ním ale raději nepočítejte. Mimochodem – můj dojezd 200 km v zimě je v kombinaci města a okresek. Takže pokud zapnete jeden ze dvou eko režimů, které omezují výkon, rychlost, klimatizaci… a budete jezdit ve městě, bez problému se dostanete přes 200 km.

Audio hraje překvapivě dobře, halogenová světla svítí opravdu silně. Takže život s tímto elektrickým prckem je naprosto normální. Jen je potřeba ho občas nabít, ideálně doma přes noc. A pak si jen užívat naprosto tichou a svižnou jízdu. A fantastické parkování. I na modrých zónách.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.