Test Subaru BRZ Spec.S 2019: I perfektní se dá zlepšit (+VIDEO)

Subaru BRZ je úžasně zábavné a relativně levné auto pro řidiče, kteří mají řízení rádi. Limitovaná edice Spec.S ho posouvá ještě o kousek dál.

Kdo mě zná, tak ví, že jsem vždy tvrdil, že nejlepší auto, kterým jsem jezdil, je Subaru BRZ. Když se mě na to lidé ptají, tak možná očekávají, že řeknu nějaké drahé auto. Ano, jezdil jsem mnohem silnějšími auty. A dražšími. Ale Subaru BRZ je prostě jedinečné. 200 koní je pro někoho na papíře málo. Ale stačí se projet. A hlavně vytočit motor. Nepotřebujete vražednou rychlost k fantastické zábavě.

Sedíte opravdu nízko, v ruce máte perfektně se pohybující řadicí páku a pod pravou nohou 200 koní na té správné, tedy zadní, nápravě. Tu pohání dvoulitrový motor boxer, který je proklatě nízko. Tak co víc chtít?!

No dobře, jednu věc bych ocenil, ale možná je to jen můj osobní problém – perforovanou kůži na volantu. Když se trochu rychleji projedu, volant mám úplně mokrý a tím pádem i kluzký. Je mi jedno, že interiér… no, jak to říct… není zrovna moderní. To je fuk, o tom tohle auto není. Ale ten volant bych si prosím přál trošku vhodnější i pro potící se ruce.

Na druhou stranu, v tomto autě se ruce člověku zas tak moc nepotí. Jízda je absolutně zábavná, ale není tak náročná, jako například v Subaru WRX STI. Tam si rychlost musíte zasloužit. Tady ji dostáváte na stříbrném podnose. Sice nižší, ale i tak dostatečně zábavnou. A vlastně i bezpečnější.

Pojďme ale k této limitce Spec.S. Ta se odlišuje koly, speciální barvou, která by měla být khaki, ale já stále vidím spíše jen tu gray (jmenuje se Cool Gray Khaki) a také interiérem provedeným v hnědé kůži včetně hnědého prošívání. Tato verze je o 60 tisíc dražší, než standardní BRZ, ale když to vezmete čistě racionálně, tak za barvu ušetříte 12 tisíc a za kožené sedačky dalších 50. Navíc máte provedení, které moc dalších lidí mít nebude.

Ale co je ta důležitá věc, kterou jsem výše nezmínil – tlumiče. Tato edice dostala speciálně naladěné tlumiče SACHS a musím uznat, že to je to, co za ten příplatek stojí. Barva je dobrá, kola také, hnědá kůže je také fajn… ale ten podvozek. Tlumiče jsou laděné na míru modelu BRZ a je to přesně poznat. Auto není nijak tvrdé, ale nabízí absolutní jistotu na hrbolaté silnici i v zatáčkách. Což je to, co my v Čechách oceníme. My nepotřebujeme auta s dokonalým podvozkem na okruh. My potřebujeme, aby podvozek uměl pracovat i v drsných podmínkách, které panují na silnicích nižších tříd. A to se tady naprosto povedlo.

Jízdu s BRZ jsem si vždy užíval. To je totiž úděl tohoto auta. Zadní sedačky jsou spíše na okrasu (na druhou stranu je lepší je mít a nevyužít, než je potřebovat a nemít), takže rodinné auto to úplně není. Ale to přece nikdo neočekává. Zábava je to hlavní. A tu BRZ vždy nabízelo naprosto vrchovatě. Proto bylo stvořeno. Provedení Spec.S ale tohle poslání posouvá ještě o něco dál. Není nezbytné mít tuhle edici. Pokud máte Subaru BRZ, tak ho nemusíte hned běžet prodat a pořídit tohle. Ale pokud si ho chcete pořídit, jděte rozhodně do Spec.S.

Pokud by někoho zajímaly takové detaily, jako světla, audio a spotřeba… tak světla svítí skvěle, v základu dostanete Bi-LED. K dokonalosti jim chybí jen natáčení, které Subaru umí dobře, ale BRZ ho nedostalo. Audio hraje až překvapivě dobře. Nikde se o žádném vylepšení nepíše, ale mé uši tvrdí opak – tohle hraje rozhodně lépe, než to před pár generacemi.

A spotřeba je na tom podobně – když jsem měl půjčené první BRZ, jezdil jsem za nějakých 9 l/100 km. Pak jsem měl další a tam to bylo skoro 10 l/100 km. Tak jsem se trochu obával, protože s tímto posledním jsem si jízdu užíval víc, než s předchozími dohromady. A spotřeba byla 8,3 l/100 km. Takže velká pochvala pro Subaru! Stále si motor sice žádá minimálně 98 oktanů, já mu je ale moc rád dám. Protože vím, že za ně něco dostanu!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.