Test Volkswagen Polo 1.0 TSI 85 kW 2019: Až nečekaně zábavné auto! (+VIDEO)

Volkswagen Polo v nejnovější generaci vlastně nemůže být špatné auto. Vždyť má za sebou tolik generací. Takže… je to snad dokonalé auto?

Vzhled nového Pola se mi moc líbí. Zvláště v testované červené, která opravdu vyniká v šedi našich silnic. A dokonce ani špatné počasí jí nevadilo. Moc se mi líbí, jak opticky kapota přechází do přední masky a jak linky ze světel plynule navazují na ty v masce. Polo se sice modernizovalo, ale nijak zásadně se nezměnilo od svého předchůdce. Proč také měnit něco, co funguje a líbí se.

Zadní světla na červené barvě trochu zanikají, moc se mi ale líbí jejich tvar a jednoduchost. Blinkry jsou na můj vkus ale trochu moc malé a navíc žárovkové, což je v LED zadních světlech škoda. Většina ostatního osvětlení je ale tvořena diodami, to se týká i interiéru. Na zadním nárazníku jsou v místech, kde by teoreticky mohly být koncovky výfuků, jen stříbrné rámečky. Jako by někdo chtěl říct: „Sem jsme mohli dát výfuky. Ale nedali.“ To je však záležitost výbavy R-Line.

Kufr mezigeneračně stále roste a nyní je ve velikosti, se kterou bych já osobně vůbec neměl problém. Jistě, zavazadla na týden v pěti bych tam balit nechtěl, ale na běžné využití auta je plně dostatečný. Na víkend se do něj sbalíte v pohodě a pokud pojedete ve více lidech na delší trasu, tak si holt určíte priority.

Prostoru na zadních sedačkách je naprostý dostatek, nad hlavou jsem se svými 184 centimetry měl až překvapivě hodně místa. Když jsem seděl sám za sebou, tak jsem si měl i kam dát nohy. Navíc mají zadní sedadla příjemně dlouhé sedáky a dokonce i nějaké boční vedení, takže člověk při delší cestě rozhodně nebude trpět.

Přední sedadla jsou příjemně pevná a dobře podepírají celé tělo. Nejsem si jistý, jestli to bylo výbavou R-Line, ale jejich boční vedení bylo opravdu dobré a když jsem se svižněji svezl, tak jsem neměl pocit, že mě chtějí v první zatáčce vyklopit.

Výbava testovaného auta byla bohatá, hned po prvním nasednutí mě zaujal velký displej na místě, kde bývají normálně budíky. Jistě, neviděl jsem to poprvé, ale v autě této kategorie ano. Vypadá to opravdu moc hezky a udělá to dojem na nejednoho spolucestujícího. Abych ale pravdu řekl, nakonec jsem měl na tom velkém displeji, který je místo budíků… no… budíky. Sice digitální, ale jinak naprosto klasické. A uprostřed jízdní data. A navigaci na navigaci. Člověk si sice může na tento displej zobrazit mapu navigace, což vypadá hodně parádně, údaje o rychlosti jsou ale pak dost utopené dole.

Takže jsem nakonec skončil u klasického rozvržení a pokud by auto mělo klasické analogové budíky, vůbec by mi to nevadilo. Právě i díky tomu, že je výborně umístěný displej navigace – ten je totiž klasicky uprostřed, ale výdechy klimatizace jsou až pod ním. To ničemu nevadí a obrazovku máte krásně vysoko, takže nemusíte hledat mapu někde v úrovni kolen. Tohle je pro mě opravdu příjemný detail. Displej je hezky zakombinovaný do přístrojové desky, nejedná se o nějaký tablet trčící v prostoru. Prostě palec nahoru.

Audiosystém “beats” nehraje špatně, na třídu takového auta až hodně dobře. Jen mi vadil takový ten líbivý zvuk, který osobně mým uším nesedí. Má totiž hodně přebasovaný zvuk a celkem vysoké výšky. Pokud jsem basy stáhl, nehrály skoro vůbec. Ale nakonec jsem našel nějaký kompromis a zvuk to rozhodně není špatný.

To LED světla jsou super. Jejich síla je parádní a jejich volby rozhodně nebudete litovat. Jen je trochu škoda, že nemají automatické přepínání dálkových světel, je to holt ve vašich rukou.

Situace na poli motorizací je řekl bych proměnlivá. V době, kdy jsem natáčel video, nebyl na stránkách Volkswagenu ceník k dispozici. Našel jsem ho tedy jinde a v něm byl i motor 1.5 TSI a pak základní 1.0 bez turba. Nyní již ceník na stránkách Volkswagenu je, ale tyto motory v něm nejsou. Zbytek ale zůstal, takže je na výběr ze dvou litrových oturbených tříválců, které z mých zkušeností na Polo oba úplně parádně stačí, pak vrcholný 2.0 TSI ve verzi GTI (kterou bych mimochodem moc rád vyzkoušel, pokud toto čte někdo z Volkswagenu…) a dokonce i jeden diesel, konkrétně 1.6 TDI.

Přítomnost naftového motoru mě i troch překvapila, v době svádění všeho lidského zla na naftové motory jsem ho u malého auta nečekal. Možná to bude okrajová motorizace, i tak jsem ale rád, že je na výběr.

Já měl ale v autě silnější z tříválců, tedy 1.0 TSI s výkonem 85 kW. A automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG. A musím říct, že jsem si s takovou kombinací užil hodně legrace. První dny jsem se dokonce přistihl, že jsem Polem nejezdil ani nikam, že bych potřeboval, ale protože jsem chtěl. Jel jsem se prostě projet. Za město, na okresky, klidně v noci.

Polo je totiž nesmírně mrštné, malé a lehké. To je věc, kterou určitě oceníte i ve městě a při parkování. Já ji ale nejvíce ocenil na okreskách. Motor má dostatek výkonu a hlavně s ním výborně spolupracuje převodovka. Po delší době jsem měl u auta z koncernu VW pocit, že sportovní režim převodovky dělá opravdu to, co by měl. Tedy drží vyšší otáčky. To klasický režim drží otáčky opravdu hodně nízko, na druhou stranu to ničemu nevadí.

Hbitost projíždění zatáček byla až překvapující. Tohle není žádné GTI, je to jen sportovní vzhled… litrový motor a automat. Ale ono to funguje super. A i při takovém ježdění jsem měl spotřebu nějakých 6,5 l/100 km, což byla výborná hodnota. Jen takovou mrštnost ne všichni dobře nesou, stalo se mi, že se mě takhle nějaké auto snažilo vší silou dohnat. V zatáčkách neměl šanci, ale jelikož dodržuji rychlost v obci, tak tam mě vždy dohnal. A pak zase zmizel v dálce… Někdo prostě neunese, že mu ujede červené Polo.

Evolucí k dokonalosti. Ale dokonalé není nic. Protože kdyby ano, nemá cenu se pak snažit tvořit něco lepšího. A to je i případ nového Pola. Je to výborné auto, ale i tak se už teď moc těším na další generaci, která bude zase o něco lepší. Ale i tahle je skvělá. Je to prostě generacemi odladěné auto. Až si člověk říká, že kdyby si vybíral mezi Polem a Golfem, jestli by nesáhl po tom Polu… ale to už je na každém z vás.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.