Test Volkswagen Tiguan 1.5 TSI 96 kW 2019: Pohodové cestování (+VIDEO)

Volkswagen Tiguan ve výbavě Maraton Edition nabízí vlastně vše, co je ke spokojenému životu potřeba. Motor 1.5 TSI má příjemný projev a celkově dotváří v autě pohodovou atmosféru. Jen už se nedá jako nový sehnat. Nebo dá?

Toto auto jsem si půjčil od Driveta, kde si ho vlastně můžete půjčit i vy. Dlouhodobě. V rámci jejich Driveto Klubu, což je vlastně dlouhodobý pronájem auta. Co to znamená? Vyberete si auto z jejich nabídky, kterou najdete zde. Kontaktujete je a vlastně za pár hodin už můžete nasednout a odjet. Nejpozději do tří dnů. Pak už jen jezdíte a tankujete. To je vše, co řešíte. A když chcete auto vráti? Tak ho prostě vrátíte. Bez nějakých sankcí. Podle mě je tohle super nápad a opravdu to mohu s klidným srdcem doporučit.

Ale pojďme k samotnému autu! Vzhled bych nějak podrobně nehodnotil, je spíše konzervativní, málokdo asi řekne, že je to ošklivé auto. Je spíše neutrální. Co se mi ale líbí, tak to je testovaná červená barva. Tak nějak jsem očekával, že Tiguan bude bílý, nebo stříbrný, což je taková klasika. Ale tahle barva ho v mých očích posunula o úroveň výše. Kola vypadají možná menší, než ve skutečnosti jsou, jedná se o sedmnáctky. Ale co jim možná schází na vzhledu, to vám vynahradí v pohodlí.

Z každého auta mám nějaké první dojmy. Usednu, vyjedu a mám nějaký pocit. U Tiguanu to byl rozhodně ten super pocit z nového auta, když jsem si ho převzal, měl najeto nějakých 100 km. A pak to pohodlí. A pohoda. Podvozek je sice pevný, ale díky tomu je auto dobře stabilní. Zásluhou vyššího profilu pneumatik je pak jízda naprosto uklidňující a uvolňující. Užíval jsem si spíše jízdu krajinou na šestku, než nějaké řezání zatáček. To je ale přesně to, co u takového auta chcete. Alespoň tedy se základní motorizací.

Motor 1.5 TSI o výkonu 96 kW, tedy 130 koní, aktuálně v nabídce Volkswagenu nenajdete. Ale v nabídce Driveto Klubu ano. A podle mě je to moc dobrá volba. Nemohu přesně hodnotit spotřebu, přeci jen byl motor úplně nový a navíc bylo auto na zimních pneumatikách. I tak jsem měl ale kombinovanou spotřebu slušných 6,5 l/100 km, což je na takové podmínky skvělá hodnota.

Zajímala mě funkce vypínání dvou válců, kterou tento motor má – byl jsem zvědavý, jak často se aktivuje, zda je to poznat a jestli má opravdu vliv na spotřebu. To poslední jsem neměl jak poznat, ale nejspíš ano, protože spotřeba byla dobrá. Aktivuje se opravdu často a dokonce je možné na tento režim i mírně zrychlovat. Jakmile však více šlápnete na plyn, tak se zapojí další dva válce. Zapnutí tohoto režimu je neznatelné, opravdu, ať jsem se soustředil jakkoliv, nepoznal jsem to. Jen podle kontrolky. Vypnutí je neznatelné v případě, když přidáváte plyn jen lehce. Pokud požadujete více výkonu, je cítit opravdu lehké škubnutí. Je to dáno tím, že motor chvilku zrychluje na dva válce a jak se připojí další dva, výkon poskočí a je to cítit. Každopádně to není nic, čeho by si člověk během klasické jízdy nějak všímal.

Výkonu má motor dostatek pro nenaložené auto. 130 koní není málo, pokud však do auta posadíte pět lidí a naplníte kufr, situace se zhorší. I tak stále nebudete brzdou provozu, jen bude potřeba více přemýšlet při předjíždění. Když jsem ale jezdil sám, nebo ve dvou lidech, rozhodně bych neřekl, že bych potřeboval více výkonu. A to jsem motor nevytáčel nad 4000 otáček, protože nebyl zajetý. Bylo cítit, jak mu otáčky vyhovují a čím více, tím lépe. Radost mi dělal naprosto klidný chod a příjemný zvukový projev, který je v nižších otáčkách vlastně neslyšitelný.

Výbava Maraton Edition obsahuje asi vše, co v autě potřebuji. Třízónovou klimatizaci, opravdu krásně silná statická LED světla, adaptivní tempomat, bezklíčkový přístup a startování, parkovací asistent… takže vlastně vše. Tedy kromě navigace. Ale to v době možnosti připojení telefonu není podle mě žádný problém.

Světla se jmenují statická – a to přesně odpovídá, nijak se nenatáčejí, nevyhýbají. Ale dálková světla se rozsvítí automaticky a celkový jas je opravdu silný. Audio má trochu plochý projev, basy jsou celkem výrazné, ale výšky slabší. Pro rodinné využití je ale audio myslím naprosto dostatečné.

Skvělá je variabilita! Podlaha v kufru se dá posunout do nižší polohy. A i tak se pod ni ještě vešla rezerva, což je super! Zadní sedačky se dají posouvat a opěradla naklápět. To je super jak pro pohodlí, tak právě pro velikost zavazadelníku. Hodně praktická věc je možnost sklopit opěradlo u sedačky spolujezdce – to je možná věc, kterou často nevyužijete, ale pokud ji budete potřebovat, budete nadšeni, že ji máte. Pro převážení dlouhých krabic ideální řešení.

A když jsem u té sedačky – tak ta řidiče je opravdu hodně povedená. V této výbavě se jedná o ergoActive a ta je vážně super. Sedák se dá prodloužit a zvednout. K tomu ještě silná masážní funkce… na každém místě v autě se cestuje dobře, ale na místě řidiče extra.

Volkswagen Tiguan je parádně flexibilní auto. Můžete dozadu posadit děti, které tam mají připravené stolečky a můžete jim posunout sedačky, aby na ně dobře dosáhly. Nebo dospělé, protože tam budou mít plno místa. Já se svými 184 centimetry jsem sám za sebou měl místa opravdu plno. Plus můžete převážet plno nákladu a s velikostí kufru si můžete vyhrát. Jízda je krásně tichá a pohodová. Prostě ideální auto na cestování. Ať už o samotě, tak s celou rodinou.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.