U pneumatik není důležité kontrolovat jen hloubku dezénu

Většina motoristů ví, jaké jsou limity pro opotřebení zimních a letních pneumatik. Je tu však ještě jedna důležitá věc, kterou je potřeba hlídat. Jejich stáří.

Že letní pneumatiky musí mít minimálně 1,6 milimetru hluboký dezén je známá věc. Stejně tak, že u zimních pneumatik to jsou 4 milimetry. Pod tuto hranici je nemusíte vyhodit, ale použití už mají jen jako letní. Hodně motoristů však zapomíná na hlídání stáří pneumatik. 

Známé je pravidlo 4, které se používá u zimního obutí. Tedy, že zimní pneumatiky patří na všechna 4 kola, musí mít minimálně 4 milimetry, používají se minimálně 4 měsíce v roce a maximální stáří by nemělo být větší, než 4 roky. Na to poslední se ale dost často zapomíná. 

Proč je hlídání stáří tak důležité? Pneumatika je guma. A ta časem tvrdne. Ani sebelepší vzorek nebude dobře fungovat, když bude materiál tvrdý jako kámen. Sám s tím mám zkušenost ze života. Koupil jsem starší auto na kterém bylo zimní obutí a dostal jsem k němu i sadu letních kol. Takže ideální stav. Vzorek vypadal hezky, tak jsem chvíli jezdil. Pak mě napadlo, že bych se měl podívat, jak jsou pneumatiky staré – a přišel šok. Stáří zimních bylo nějakých 20 let. 

Ano, 20 let. A co na autě pořád ještě dělaly? Původní majitelé toho moc nenajeli. A hlídali jen hloubku vzorku, která byla stále dostatečná. A vzhledem k tomu, že pneumatiky měly konzistenci puku, tak by ještě dlouho vzorek byl předpisový, protože se už téměř nesjížděly. Obul jsem tedy raději letní, které byly o něco mladší. 

Než dorazily nové pneumatiky, potřeboval jsem někam jet. Vyrazil jsem tedy opravdu opatrně, protože jsem věděl, že sice vzorek mám, ale stáří je vysoké. Ten den pršelo, já jel z kopce a dole jsem viděl padající červenou na semaforu. Tak jsem začal brzdit… a jel jsem dál. ABS fungovalo, ale přilnavost nebyla žádná. Naštěstí přede mnou nestálo žádné auto a tak jsem jen přejel čáru u semaforu. Ale byl to zážitek, který nepřeji nikomu zažít. Úplná bezmoc. 

Neříkám, že musíte obutí měnit hned po 4 letech. Ale nepřehánějte to s jeho stářím. A pokud toho za rok moc nenajedete, možná by pro vás nebyla špatná volba využití celoročních pneumatik. O těch jsem už psal dříve. Jejich výhoda je ta, že pokud za rok najedete 10 tisíc kilometrů, tak to po čtyřech letech bude u celoročních 40 tisíc, zatímco u letních a zimních jen 20 tisíc. A to je škoda je měnit. 

Foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.