Zkoušení nových motorů od Renaultu (+VIDEO)

Zúčastnil jsem se takové netradiční akce. Nejednalo se o prezentaci nových modelů, ale nových motorů značky Renault. Nestihl jsem je všechny, ale pár ano a bylo to fajn!

Bylo k dispozici opravdu velké množství vozů Renault a Dacia, které tyto nové motory měly. Většina účastníků se hned po zahájení akce hrnula k modelu Megane R.S. a Megane R.S. Trophy – ty mají pod kapotou nový benzínový motor 1,8 TCe GPF s označením M5P. Tento motor je i v modelech Talisman a Espace, kde má 225 koní, ve zmiňovaném Megane R.S. jich má 280 a u verze Trophy rovných 300. Tento motor byl vyvinut divizí Renault Sport a je prostě dobrý. Ale já ho vynechal. Protože Megane R.S. Trophy budu mít brzy na klasický test, tak jsem raději věnoval čas jiným autům.

Začal jsem Dacií Logan MCV Stepway s motorem 1,5 Blue dCi s označením K9K a o výkonu 95 koní. To je ale jen jedna z variant, další jsou 75 a 115 koní. Nejedná se o nový motor, ale o modernizovanou stálici. A musím říct, že v Loganu MCV mi tento motor přišel super. Auto s ním má dostatek síly a zároveň super spotřebu. Jen hluk ve vyšších otáčkách je větší, to ale nemusí být hlučností motoru, ale celkovým odhlučněním vozu. Každopádně mě toto auto s tímto motorem tak zaujalo, že jsem si ho domluvil na klasický test.

Vyzkoušel jsem také dva Dustery, první s pohonem všech kol a naftovým motorem 1,5 Blue dCi, tentokrát o výkonu 115 koní a s pohonem všech kol. Musím se přiznat, že pro mě osobně je taková kombinace pro Duster nejlepší. Když auto vypadá do terénu, tak by mělo mít pohon všech kol. Ale k motoru – přišel mi lépe odhlučněný, než jeho slabší verze v Loganu. Příjemná je funkce overboost, kdy auto dokáže softwarově na chvíli zvýšit výkon, to se hodí třeba při předjíždění. Není to žádný dravec, ale to Duster není celkově, takže se mi k němu hodí. Slabší variantu můžete mít také, ale jen v druhé nejnižší výbavě, ve vyšších je k dispozici jen tento silnější.

Druhý Duster měl pod kapotou benzínový motor 1,3 TCe s výkonem 150 koní a musím říct, že to byla hodně překvapivá kombinace. Hlavně tedy pro ostatní účastníky silničního provozu – motor má na Duster snad až nadbytek síly, příjemný zvuk a super jízdní projev. Jen musíte dávat pozor na rychlost při nájezdu do zatáčky… je to pořád Duster. V konfiguraci s tímto motorem ale přichází o možnost pohonu všech kol a to je podle mě škoda.

Motor 1,3 TCe je nový, má označení H5H, vznikl ve spolupráci s Daimlerem a nabízí se ve výkonových variantách od 100 do 160 koní. Nahradil starší jednotku 1,2 TCe a za sebe můžu říct, že je to opravdu povedený motor. Ať jsem jel s jakkoliv výkonnou variantou, vždy měl příjemný zvuk a nad 3000 otáček i plno síly. Pod tuto hranici se toho ale moc neděje.

Tento motor jsem zvolil i do dalšího auta, kterým byl Megane. Zde byla použitá nejsilnější varianta se 160 koňmi a jak jsem očekával, bylo to opravdu moc příjemné svezení. Reakce na plyn jsou krásně rychlé a ačkoli to auto není žádný nadšený závoďák, tak má stále dostatek síly pro bezpečné předjetí. Ale díky příjemnému zvuku ho začnete rádi vytáčet i jen tak… vlastně bez důvodu. Jen pro ten zvuk a ten výkon.

Na akci jsem přijel s Talismanem, který měl naftový motor 2.0 Blue DCI s označením M9R a výkon rovných 200 koní. A tedy… ten motor je super. A k Talismanu se krásně hodí. Nahrazuje motor 1,6 a to je podle mě dobře. Má na naftový motor opravdu příjemný a klidný projev, naprostý dostatek síly a hlavně super spotřebu. Vlastně při jakémkoliv stylu jízdy jsem měl průměr okolo 6 litrů na 100 kilometrů. I toto auto budu mít ale v testu, na to se opravdu těším, protože limuzína by podle mě měla mít pořádný motor. Jistě, stále je to čtyřválec, ale už alespoň s důstojnější kubaturou.

Na výběr byla ještě další motorizace, tedy 1,7 Blue dCi, ale času bylo málo, takže jsem tento motor neměl možnost vyzkoušet. Třeba se poštěstí v testu.

Shrnutí denního testování – vlastně všechny nové motory jsou dobré. 1,3 TCe mají všechny společný příjemný projev. A to jak zvukový, tak podání výkonu. 1,5 Blue dCi zastává roli úsporného držáku, kterou myslím bude dokonale splňovat. A 2.0 Blue dCi je hodně povedený motor. Zvláště v silnější variantě s 200 koňmi. S tou slabší, 160 koňovou, jsem ale nejel, takže tu nemohu posoudit.

Rád bych pochválil nápad na takovou akci. Na výběr bylo totiž plno aut, plno motorizací a tak bylo stále s čím jezdit a pokud člověk chtěl, tak se nezastavil a vyzkoušel všechny motory, které byly k dispozici. Takže super!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.