Test Subaru Impreza 1.6i-S 2018: Radost v každé zatáčce (+VIDEO)

Subaru Impreza nenabízí se základní motorizací možná závratný počet koní. Ale nabízí fantastický podvozek. A nejen to, nabízí toho o dost více!

V testu jsem už měl Subaru Impreza s dvoulitrovým motorem. A také Subaru XV s jednašestkou. Teoreticky si tedy můžete tyto dva články spojit a vyjde vám test Imprezy s jednašestkou. Já si ale řekl, že by bylo lepší udělat další test, ať zjistím, jak tahle kombinace funguje. Protože se bude jednat o tu nejčastější, tak si zaslouží samostatný test. A tady je! Nebudu zacházet do věcí, které jsou u modelu Impreza stejné, protože ty jsem už rozebíral v předchozím testu. Takže jen odlišnosti. Takže motor.

Pamatuji si, že v modelu XV jsem byl s motorem 1.6 úplně spokojený. Neměl přehnaně moc výkonu, ale stačil mi vlastně na všechny běžné situace. U dvoulitrové Imprezy byla velká radost projíždění zatáček pod plynem, protože podvozek je naprosto parádní. Jízdu jsem si moc užíval, snad i kvůli tomu byla ale finální spotřeba kolem 9 litrů na sto.

Tak jsem si říkal, že když zůstane podvozek pořád stejně skvělý a jen ubyde pár koní, zábava bude pořád stejně velká a spotřeba příznivější. To je občas ale jen myšlenka a praxe je jiná. Pravdou je, že slabší motorizace nemá koní na rozdávání. Zrychlení z 0 na 100 km/h je 12 vteřin, maximální rychlost 180 km/h. Nejsou to hodnoty, které by vás ohromily. Ale je důležité si uvědomit jednu věc – v Impreze stačí rychlost nabrat a pak už ji udržíte pořád.

Podvozek je naprosto naddimenzovaný, takže si lze jen těžko představit situaci, kdy by v zatáčce nestačil motoru. Zjistíte pak, že zatáčky projíždíte mnohem vyšší rychlostí, než se silnějšími auty. Protože vám to ani nepřijde. Prostě jedete, v klidu a pohodě. A hlavně jistě a stabilně. Celá konstrukce auta je tak pevná, že nikde nic nevrže a vše funguje jako jeden pořádný kus auta.

S autem jsem jezdil celkem dlouho a najel jsem s ním hodně kilometrů. Ani jednou jsem se nesetkal s tím, že by mi chyběl výkon. Když jsem na dálnici měl nastavený adaptivní tempomat na 140 km/h a on se chytil auta, které jelo 120 km/h, nebyl žádný problém ho předjet. Napojení na dálnici a předjíždění nebyly žádné děsivé zážitky. Ono totiž pružné zrychlení není vůbec špatné. Jen se to chce trošku naučit pracovat s plynem.

A to je ta věc. Pro mě hlavní odlišnost od silnější motorizace – absence pádel pod volantem. Člověk si tak nemůže ručně řadit a tak ovlivnit otáčky. Lineartronic i u jednašestky nabízí pod zátěží virtuální převodové stupně, je ale potřeba si před začátkem manévru otáčky pravou nohou zvýšit a pak vyjet. Jakmile jsem si na tento postup zvykl, předjíždění nebyl problém. Pokud jsem však nechal motor na nízkých otáčkách a najednou dal plný plyn, byla tam prodleva.

Naučit se, jak s motorem a převodovkou být kamarád mi trvalo asi tak den a od té doby už jsem neměl výhrady. Ano, pádla bych ocenil i při zábavnější okreskové jízdě, kdy bych si rád před zatáčkou podřadil, ale i bez nich jsem se krásně bavil. Možná až překvapivě. Impreza, která má 114 koní a zábava? Ano! Úplně bez problému, protože nemusí být zábavný jen motor, hodně dělá i zábavný podvozek.

S touto slabší Imprezou jsem si vyzkoušel i nižší výbavu. Tu bych osobně na první pohled ani nepoznal, nebýt klasického klíčku s… klíčkem. Až vyšší výbava má bezklíčkový přístup a startování. Ale třeba fantastické BiLED světla měla už tato nižší výbava. Absence navigace jsem si upřímně všiml asi až po týdnu – hned po převzetí auta jsem totiž kabelem napojil svůj telefon a přes Apple CarPlay využíval navigaci Waze. Když jsem u USB – tak v prostoru pod rádiem jsou dvě zásuvky USB, plus AUX a klasická dvanáctivoltová zásuvka. Tu ještě jednu najdete ve středové přihrádce spolu s dalšími dobíjecími USB konektory. Některé automobilky stále dávají jen jedno USB, Subaru hned 4.

Aktuálně je však v nabídce celkem lákavá možnost – Impreza s touto motorizací v nejnižší výbavě startuje na částce těsně pod půl milionem korun. A dáte méně, než půl milionu, za nové Subaru, navíc s takto parádním podvozkem, permanentním pohonem všech kol, automatickou převodovkou a systémem EyeSight, o kterém píšu zde, to je hodně dobrá nabídka! Jen musíte oželet BiLED světla, ta v základní výbavě nejsou.

Když jsem už u pohonu všech kol – ten jsem mohl v praxi vyzkoušet, když jsem vyjel na Šumavu kvůli hezkým zasněženým záběrům na videu. Chtěl jsem ještě nafotit pár fotek, tak jsem přijel na krásný svah, auto tam různým popojížděním nastavil do ideální polohy a vyšel ven fotit… a byl jsem na zemi. Povrch byl vlastně jen led s popraškem sněhu. Ale dokud jsem byl v autě, neměl jsem ani ponětí, jak moc to klouže. Tak dobrý pohon všech kol to je. Nejsou to jen marketingové řeči, opravdu na tom něco je.

A ta spotřeba! To vás určitě zajímá. No aby také ne… za celou dobu ježdění jsem se pohyboval pod 7 litrů na 100 kilometrů. A to mi přijde jako hodně slušná hodnota.

Subaru Impreza se základní motorizací můžu s klidným srdcem doporučit. Je to vážně dobré auto, se skvělým podvozkem, výborně funkčním systémem EyeSight, pohonem všech kol, který vás nenechá na holičkách a s rozumnou spotřebou. Jen je potřeba zvážit, jestli někdy nepotřebujete vyjet i mimo silnice… protože pak nastává doména modelu XV, který je vlastně ve všem stejný, jako Impreza, jen se světlou výškou 22 centimetrů a trochu vyšší cenou. Ale zase větší univerzálností. Je to na vás.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.